Rödbets-lakrits Maräng

Det finns stor skillnad mellan franska maränger och  FRANSKA MARÄNGER!

Engentligen består en fransk maräng enbart av socker och äggvita. Det som gör skillnaden mellan en allt för söt och tråkig maräng, och en som smälter i munnen är tekniken.  När det gäller smaksättning håller jag mig till det naturliga som till exempel vanilj, choklad, lakrits, frystorkade bär i pulverform och kryddor.  Som regel använder jag inte essenser som är baserade på konstgjorda ingredienser.

Här är mitt bästa recept på franska maränger som gör att du nästan glömmer att du egentligen stoppar i dig vackra skapelser av gift i form av socker.  Men det är så himla gott att du inte bryr dig alls. You only live once!

Rödbets-lakrits Maräng

Receptet är enkelt, dubbelt så mycket strösocker som du har äggvita. Sedan smaksätter du som du vill. Själv älskar jag kombon av lakrits och rödbetor! A marriage made in heaven.

Ingredienser
150 g äggvita, rumstempererad
300 g strösocker
2 tsk lakritspulver

Rödbetspulver för att pudra med. (se tips nedan)

Gör så här

Täck en stor bakplåt med bakplåtspapper.

Värm ugnen till 200c.
Klä  en långpanna med bakplåtspapper. Häll i strösocker och ställ i ugnen i cirka 5 minuter till sockret börjar smälta i kanterna.

Under tiden sockret värms, börja vispa äggvitorna i en skål, antingen av rostfritt stål eller glas. Börja vispa långsamt först så att små fasta bubblor bildas. Det ska ha en fin skummig konsistens innan du börjar med sockret.  Vid den tiden ska sockret i ugnen vara klart. Ta ut det varma sockret och sänk ugnsvärmen till 100 c.

Med vispen på hög hastighet, börja tillsätt det varma sockret, en matsked i taget. Se till att sockret löser sig ordentligt innan du tillsätter mer. När du har ungefär en fjärdedel av sockret kvar, blanda ner lakritspulvret och forsätt att tilsätta till äggvitan. Vispa tills alla gryniga sockerkorn har löst sig. Smeten är färdig när det bildas ett hårt skum med en slät och blank yta. Du får inte känna några sockerkorn om du rullar smeten mellan ett par fingertoppar.

Spritsa marängerna i önskade former på en bakplåt täckt med bakplåtspapper, lämna några centimeter mellan varje maräng. Grädda dem i ugnen i 100 c.

Små marängtoppar ska gräddas 30-40 minuter. De ska släppa från bakplåtspappret utan att undersidan går sönder. Större marränger ska gräddas 1.5 upp till 3 timmar om de ska användas som marängbottnar till tårtor.

Pudra marängtopparna med rödbetspulvret meddan de fortfarande är varma.

Marängerna håller i 2 veckor i en lufttät burk på en torr och sval plats.

Tips: Rödbetspulver hittar jag hos leverantören Allt Gott som erbjuder ekologiska kryddor, frystorkade bär och annat spännande till matlagning och bakning.

2 Comments

 1. Virginia Küst

  March 17, 2017 at 7:44 am

  Spännande! Gällande sockret… Funkar det inte om man smälter det helt istället?

  1. Matkärlek

   March 18, 2017 at 5:53 pm

   Hej Virginia, tack för besöket. Om jag förstår vad du menar, nej det gör det inte med franska metoden. Däremot, finns det så kallade sweisiska methoden när du värmer socker och äggvita i en skål över sjudande vattenbad under konstant vispning, som hjälper att “smällta det” kan man säger. Men den har en helt annan konsistens när den bakas i ugnen. Hoppas det svarar på frågan:-)

Leave a Reply